HTML

Borrandi

A bor összehoz! Feltett szándékunk, hogy a bor álcája alatt segítünk társat, barátokat találni, emberi és üzleti kapcsolatokat építeni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.09.17. Borrandisták

Caol Ila' 12y /Skócia Islay/

Sziasztok!

Ma egy régi kedvencemet mutatnám be nektek mégpedig a 12 éves Caol Ila-t. (Kiejtés szerint köl-illa vagy kull-illa.) Nem először találkozom az Islay sziget e remekével, de most egy egész estét betöltő 7dl-es üveget tehetek magamévá!

Először lássuk a csomagolást: tetszetős fekete dombor nyomott, diszkrét, minimális, de kielégítő információkkal a hátoldalon. Tulajdonképpen nem lehet belekötni. Az üveg analizációja nem tart tovább 15 másodpercnél, egyszerű mint egy ék. Sokat nem agyaltak, hogy hogyan fogják a laikus vásárlót az italbolt polcánál elvarázsolni az extravagáns külsővel. Egy klasszikus maltos üveg, minimál infóval ellátott címkével a hasán és a hátán, egyszerű fekete kapszulával a nyakán, ami természetesen parafa dugót rejt.

Na de most jön az attrakció, az illatminta varázslatos: természetesen dominál a tőzeg füstössége, de nem nyomja agyon a friss tengeri levegő és a fűszernövények teljesen kiegyensúlyozott jellegét sem.

Az illat tehát kiváló, lássuk az ízeket: pazar, az alkohol egyáltalán nem lóg ki, és azonnal visszaköszönnek az illatában felfedezett jellemzők. Egy dolgot hiányoltam, nagyon rövid a finis, meglepő, hogy a keverőmester által ennyire eltalált íz milyen gyorsan távozik az ember szájából. Ám a Caol Ila' e helyett adott egy általam elég ritkán tapasztalt élményt, lenyelése után a nyelv két oldalát és a nyelvgyök környékét valami meghatározhatatlan érzés önti el, ami fantasztikus.
 
Az ital nem mindennapi élményt nyújt, a Laphroig brutalitása és átütő ereje megszelídítve és megnemesítve, de véletlenül sem legyengítve.
 
Ha a Laphroaig egy prérin prüszkölő és ágaskodó Mustang, akkor a Caol Ila egy hadvezér mindenben engedelmeskedő,de erőtől kicsattanó hadiménje.
 
Ez a whisky kiváló, komplex, és kiegyensúlyozott, igazi minőségi tétel, ezért is állok kissé értetlenül az üveg puritánsága láttán, de azért ezt túl lehet élni, pláne ha az ember nem az üveg fikázásával hanem a beltartalom méltatásával tölti drága idejét.
Ezt a Classic Maltot minden füstös whisky rajongónak ajánlom, tőlem megkapja a maximális pontszámot.
 
Sziasztok: P’tai


Szólj hozzá!

Címkék: skócia férfiaknak islay


A bejegyzés trackback címe:

https://borrandi.blog.hu/api/trackback/id/tr121388715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása