HTML

Borrandi

A bor összehoz! Feltett szándékunk, hogy a bor álcája alatt segítünk társat, barátokat találni, emberi és üzleti kapcsolatokat építeni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.08.21. Borrandisták

Autentikus birkapörkölt bográcsban

Alföldi ismerőseink jó része a mai napig próbálja fenntartani a magyar mezőgazdaság és állattartás jó hírét. Nehéz kenyér! Budapestről nézve nem is érti az ember miért kűzdenek, hogy bírják még. Elképedve, csendben hallgatom amikor reggel - nyári szabadságon, velünk egy hétvégi házban, folyóparton - telefonon intézik a dolgaikait. Megfejtek már? Hány liter tej lett aznap és ez akkor mennyi veszteséget jelent, mert a tejet önköltségi ár alatt veszik át. Az uborkát leszedték e, bekerült az osztályozóba? Mikor jön érte a kamion? Néma vagyok és a sok rissz-rossz tejre gondolok, amit nálunk árulnak. Befut egy újabb házaspár, ők hozták a birkahús. Saját nevelésű, a tanyájukon vágták le, aprították fel.

Előkerül a bogrács, alágyújtanak:

A húst megmossák, kis időre beáztatják (lefaggyúzva, felkockázva hozták).
Mangalica szalonnából zsírt olvasztanak a bográcsban, a sültszalonna kockákat kiszedik, kell az majd a pásztortarhonyához.
Hagymát tesznek bele, kezdik dinsztelni.
A lecsöpögtetett, szinte száraz húst belevetik a már szép sárgás, üveges hagymára. Csodálkozom, hogy hogy nem a pirospaprika jön előbb?
Fakanállal kevernek a húson, kezd kifehéredni, mielőtt még levet engedne akkor dobják bele a pirospaprikát. Édesnemes, egy kevés csípős, só és semmi más!
A hús kezd levet engedni, a bográcsot nem kavarják csak rázogatják, forgatják. A tüzet igazgatják alatta, ne legyen túl nagy, de meg se égjen.
Felváltva őrzik a férfiak, természetesen borral a kézben.

Telik az idő, órák, egyre éhesebbek vagyunk. Nem is hiszek a szememnek ahogy vizsgálom, hogy egy csepp víz hozzáadása nélkül micsoda szaftos hús piroslik a bográcsban. Egy másikban végre elkezdik a pászortarhonyát. Ez jó jel! Akkor belátható időn belül eszünk, mert az úgy van kiszámolva, hogy egyszerre legyenek készen!

Amikor a birkapörkölt már szinte kész, az utolsó rottyanások idején meglocsolják vörösborral. Ahogy ők mondták: kell még bele egy kis "pirosbor"

Vesztergombi Turult locsoltak bele a 2006-os évjáratból, fene a gusztusukat! Persze locsoltak magukba is, gondolom csak a bor minőségét ellenőrizendő! A pörköltbe beletenni mindenképpen jó választás, hiszen a szekszárdi boroknak kicsi a savtartalma, nem "savanyítják el", "ecetesítik" meg a pörköltöt!

Főzésközben röpködnek a receptváltozatok, ki mit tesz bele még, máshol, hogyan főzik.

Mehetne bele még az elején apróra vágott paradicsom, zöldpaprika, készülhetne úgy is hogy babérlevelet, köménymagot, borsot szórnak bele. Abban mindenki egyezik, a legtilosabb dolog az ételízesítő, mert egyeníze lesz tőle mindennek és hogy a legfontosabb az, hogy a birkának többféle része benne legyen, csontos hús feltétlen! Közmegegyezéssel, most a legegyszerűbbet kézítették, ahogy az egyikük mondta:

Mit gondolsz odakinn a juhász nagyapámnak mi volt a kunyhóban? Szalonna, hagyma pirospaprika, só és tarhonya. Más nemigen!

Végre kész! Eszünk!

Birkapörkölt, pásztortarhonya, hideg kovászos uborka, vörösbor!

Külföldi bort ittunk a pörkölthöz, nem éreztük, hogy ez főbenjáró vétek lenne!

Vina Ventisquero: Shiraz Gran Reserva Qualat 2006

A Decanter Magazin 2009 májusi számában a hónap borának választották, a legmagasabb pontszámot érte el!

A chilei Vina Ventisquero Pincészet egyik nagy bora. A borsor úgy áll föl lentről felefelé. Hogy, Classico, (nem volt barrique-ban), Reserva, (8 hónapot töltött barrique-ban, kivéve a Sauvignon blanc-t), Gran Reserva, ( 13-18 hónapot töltött barrique hordóban, amerikai és francia tölgyben.), Grey, ( ultra prémium kategória, hordóválogatás, 13-18 hónapot töltött barrique hordóban, kizárólag francia tölgyben, Vertice és Pangea, (a borászat vendég sztárborászokat kért fel egy különleges tétel elkészítésére.Ez a Syrah, amelyből ez a bor készült a Maipo völgyben termett, Chile legkiválóbb vörösbort adó völgyében. Nagytestű, szinte harapni lehet. Intenzív füszeres illatú leheletnyi eukaliptusszal, mély rubinvörös színű, buja, kellemesen füstös vaniliás lecsengésű kiváló Syrah
!

A pörkölt zsíros, pirospaprikás étel, a nagy savtartalmú vörösborok segítik az emésztését és ha valaki ragaszkodik a magyar borhoz válasszon egri, vagy soproni vörösbort!

Megettük. Mmmmm!

Igaz, volt aki másnap jajjgatott, mert hogy ez nem fogyókúrás menü! Nem baj szerintem megérte!

A birkahús megosztja a húsevők táborát. Van aki fanyalog a faggyúíz meg hasonlók miatt. Tudvalevő, így mondták ők, akik értenek hozzá, az öreg birkának van faggyúíze. Mindenesetre ez olyan étel, hogy vagy szereti valaki vagy nem.

KK borszakértelmére hagyatkozva: MR

1 komment

Címkék: receptek vörös bor birkapörkölt magyar borok külföldi borok főztünk ízek és zamatok szabadtűzön


A bejegyzés trackback címe:

https://borrandi.blog.hu/api/trackback/id/tr521326629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

donci2 2010.10.30. 18:26:15

keresek birkapöri recipét.nekem az autentikus ott borult meg, hogy vesztergombi turult locsoltak bele. elképzeltem a juhászt, ahogyan subában azt mondja a borásznak: borász uram az a sor vesztergombi turul kellene az én bográcsos birkapörimbe.az üveghez csomagoljon mán egy dugóhúzót is. :))))
gyerekek ezt meg most miért?
süti beállítások módosítása