Alföldi ismerőseink jó része a mai napig próbálja fenntartani a magyar mezőgazdaság és állattartás jó hírét. Nehéz kenyér! Budapestről nézve nem is érti az ember miért kűzdenek, hogy bírják még. Elképedve, csendben hallgatom amikor reggel - nyári szabadságon, velünk egy hétvégi házban, folyóparton - telefonon intézik a dolgaikait. Megfejtek már? Hány liter tej lett aznap és ez akkor mennyi veszteséget jelent, mert a tejet önköltségi ár alatt veszik át. Az uborkát leszedték e, bekerült az osztályozóba? Mikor jön érte a kamion? Néma vagyok és a sok rissz-rossz tejre gondolok, amit nálunk árulnak. Befut egy újabb házaspár, ők hozták a birkahús. Saját nevelésű, a tanyájukon vágták le, aprították fel.
Előkerül a bogrács, alágyújtanak:
A húst megmossák, kis időre beáztatják (lefaggyúzva, felkockázva hozták).
Mangalica szalonnából zsírt olvasztanak a bográcsban, a sültszalonna kockákat kiszedik, kell az majd a pásztortarhonyához.
Hagymát tesznek bele, kezdik dinsztelni.
A lecsöpögtetett, szinte száraz húst belevetik a már szép sárgás, üveges hagymára. Csodálkozom, hogy hogy nem a pirospaprika jön előbb?
Fakanállal kevernek a húson, kezd kifehéredni, mielőtt még levet engedne akkor dobják bele a pirospaprikát. Édesnemes, egy kevés csípős, só és semmi más!
A hús kezd levet engedni, a bográcsot nem kavarják csak rázogatják, forgatják. A tüzet igazgatják alatta, ne legyen túl nagy, de meg se égjen.
Felváltva őrzik a férfiak, természetesen borral a kézben.
Telik az idő, órák, egyre éhesebbek vagyunk. Nem is hiszek a szememnek ahogy vizsgálom, hogy egy csepp víz hozzáadása nélkül micsoda szaftos hús piroslik a bográcsban. Egy másikban végre elkezdik a pászortarhonyát. Ez jó jel! Akkor belátható időn belül eszünk, mert az úgy van kiszámolva, hogy egyszerre legyenek készen!
Amikor a birkapörkölt már szinte kész, az utolsó rottyanások idején meglocsolják vörösborral. Ahogy ők mondták: kell még bele egy kis "pirosbor"
Vesztergombi Turult locsoltak bele a 2006-os évjáratból, fene a gusztusukat! Persze locsoltak magukba is, gondolom csak a bor minőségét ellenőrizendő! A pörköltbe beletenni mindenképpen jó választás, hiszen a szekszárdi boroknak kicsi a savtartalma, nem "savanyítják el", "ecetesítik" meg a pörköltöt!
Főzésközben röpködnek a receptváltozatok, ki mit tesz bele még, máshol, hogyan főzik.
Mehetne bele még az elején apróra vágott paradicsom, zöldpaprika, készülhetne úgy is hogy babérlevelet, köménymagot, borsot szórnak bele. Abban mindenki egyezik, a legtilosabb dolog az ételízesítő, mert egyeníze lesz tőle mindennek és hogy a legfontosabb az, hogy a birkának többféle része benne legyen, csontos hús feltétlen! Közmegegyezéssel, most a legegyszerűbbet kézítették, ahogy az egyikük mondta:
Mit gondolsz odakinn a juhász nagyapámnak mi volt a kunyhóban? Szalonna, hagyma pirospaprika, só és tarhonya. Más nemigen!
Végre kész! Eszünk!
Birkapörkölt, pásztortarhonya, hideg kovászos uborka, vörösbor!
Külföldi bort ittunk a pörkölthöz, nem éreztük, hogy ez főbenjáró vétek lenne!
Vina Ventisquero: Shiraz Gran Reserva Qualat 2006
A Decanter Magazin 2009 májusi számában a hónap borának választották, a legmagasabb pontszámot érte el!
A chilei Vina Ventisquero Pincészet egyik nagy bora. A borsor úgy áll föl lentről felefelé. Hogy, Classico, (nem volt barrique-ban), Reserva, (8 hónapot töltött barrique-ban, kivéve a Sauvignon blanc-t), Gran Reserva, ( 13-18 hónapot töltött barrique hordóban, amerikai és francia tölgyben.), Grey, ( ultra prémium kategória, hordóválogatás, 13-18 hónapot töltött barrique hordóban, kizárólag francia tölgyben, Vertice és Pangea, (a borászat vendég sztárborászokat kért fel egy különleges tétel elkészítésére.Ez a Syrah, amelyből ez a bor készült a Maipo völgyben termett, Chile legkiválóbb vörösbort adó völgyében. Nagytestű, szinte harapni lehet. Intenzív füszeres illatú leheletnyi eukaliptusszal, mély rubinvörös színű, buja, kellemesen füstös vaniliás lecsengésű kiváló Syrah!
A pörkölt zsíros, pirospaprikás étel, a nagy savtartalmú vörösborok segítik az emésztését és ha valaki ragaszkodik a magyar borhoz válasszon egri, vagy soproni vörösbort!
Megettük. Mmmmm!
Igaz, volt aki másnap jajjgatott, mert hogy ez nem fogyókúrás menü! Nem baj szerintem megérte!
A birkahús megosztja a húsevők táborát. Van aki fanyalog a faggyúíz meg hasonlók miatt. Tudvalevő, így mondták ők, akik értenek hozzá, az öreg birkának van faggyúíze. Mindenesetre ez olyan étel, hogy vagy szereti valaki vagy nem.
KK borszakértelmére hagyatkozva: MR
Utolsó kommentek