HTML

Borrandi

A bor összehoz! Feltett szándékunk, hogy a bor álcája alatt segítünk társat, barátokat találni, emberi és üzleti kapcsolatokat építeni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.07.22. Borrandisták

Rosé és más

Nem kicsit szoktam már bele abba a helyzetbe, hogy női vendégként nemigen tételezi fel rólam egyetlen étterem kiszolgáló személyzete sem, hogy esetleg érthetek valamicskét a borokhoz... Általában nem szoktam fitogtatni a borral kapcsolatos ismereteimet, de a közelmúltban – már csak természetes kíváncsiságomat is kielégítve – nagyobb figyelmet kezdtem fordítani a „legtrendibb” éttermek bor kínálatára, s így többed magammal elhatároztuk, hogy röntgen szemekkel körbekutatjuk a piacot ezen a téren.

A kezdet véletlenül talált ránk. Egyszerű munkamegbeszélésnek indult a Mammut egyik éttermében a találkozó. Már fel sem tűnt, hogy a borlapot minden esetben külön óhajra hozzák csak ki! A választék úgy, ahogy kielégítő, de a kimért borok száma igen kimért valóban … hacsak nem rendelünk egy palackkal – ami köztünk legyen szólva, délelőtt 11 óra magasságában már-már enyhe alkoholizmusra utaló jeleket mutatna – a deciben rendelhető borok száma tehát elenyésző.

Az asztalokon vidám szóróanyag: 3 féle bort ajánlva. Én a rosé mellett döntöttem. (Meg kell jegyeznem, hogy ez a változat mostanában igen kedvemre való, s szívesebben fogyasztom, mint korábban) Itt álljon viszont a borszakértő egy megjegyzése, miszerint:

Rosé bort mindig csak az adott évtől eggyel korábbi kiadásban érdemes fogyasztani, vagyis ha most 2009-et írunk, szorítkozzunk kizárólag a 2008-as rosékra.

Nem állítom, hogy nem találhatunk egy-egy remek példányt korábbi évjáratokból, de általában nem érdemes kockáztatni, hiszen még így is érhetik meglepetések az embert.

Gondosan, a helyes sorrendet követve elkezdtük tehát a bort vizsgálgatni. Az első gyanús jelek mellett nem tudtunk elmenni! A friss rosé színe a karamellére emlékeztetett. Néztük, nézegettük, ilyen-olyan szögből, fehér háttér előtt, ahogy azt illik, de maradt az előbb említett nem túl bíztató látvány.

Gondolatban már megvolt a gyanú, de kóstolva még inkább teret nyert az a bizonyosság, hogy itt  valami turpisság lehet. A közös ítélet szerint – hozzáteszem, hogy ez csak feltételezés – egy korábbi évjáratból megmaradt Rosé lett összepancsolva a frissel. Ne legyen igazunk, de tipikus jeleket mutatott a bor. Lapos volt, érett gyümölcsre emlékeztető illatok lengték be a poharunkat … sehol az üdeség, sehol az acélosság, amit joggal elvárhatnánk. Félretéve előítéleteinket, megkóstoltuk a kínálón szereplő másik bort, ami egy Sauvignon Blanc volt Pécs környékéről. Kérdem én: Hol vannak a savak???? Egy forró nyári napon az ember másra sem vágyna, mint egy szép, pengés, friss borra … e helyett kap valamit, ami egy langyos pocsolyához hasonlít...

Ezek után hazamentem és a teraszon(elnézést: inkább erkélyen L. kedvéért :-) jólesően elfogyasztottam egy pohárral a jól behűtött Szent István Korona 2008-as Rosé-jából. Kiválónak bizonyult és nem utolsó sorban az egész üveg annyiba kerül, mint egy deci a szóban forgó étteremben!

Z
  
Szóban forgó étterem Mammut 2-ben: Leroy Cafe

Szólj hozzá!

Címkék: okosságok mammut rosé magyar borok borkritika leroy café


A bejegyzés trackback címe:

https://borrandi.blog.hu/api/trackback/id/tr591261977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása