HTML

Borrandi

A bor összehoz! Feltett szándékunk, hogy a bor álcája alatt segítünk társat, barátokat találni, emberi és üzleti kapcsolatokat építeni.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

2009.08.26. Borrandisták

Enigma rejtély

A múlt héten olvashattunk itt egy whiskyről: Bowmore Enigma. Azóta is a fülemben kaparászik ez a szó. ENIGMA

Gondoltam körbe járom egy kicsit:

A szó jelentése: rejtély, rejtvény

A németek Enigmának neveztés titkosíró gépezetüket a II világháborúban. Rengeteg variánssal rendelkezett feltörhetetlen kódrendszernek hitték

 

A gép hasonlított egy hagyományos írógéphez, a betűket más betűként jelenítette meg kódolt szöveg formában. Visszakódolni szintén a géppel lehetett.

Egy 26 latin betűs billentyűzet. Egy 26 betűs lámpás deszkalap. Egy kódoló keverő készülék "SCRAMBLER", amely három rotorból (forgó kerékből) állt. Egy csatlakozó deszka vagy "STECKERBOARD" amely pótlólagos titkosító szintet adott a gép egész biztonságához.  Az Enigma jellege az volt, hogy nem lehet egyetlen betűt sem saját magára fordítani. A kódoláskor tehát az "A" betűt sohasem lehet A-nak találni a kódolt szövegben. Így jól működött a billentyűzet-lámpadeszka rendszer. Amikor egy betűt benyomtak, csak egy kábelnek volt áram és a többi 25 billentyű reagált a kódolt betűre. A kódolt betű a többi elemek működésének az eredménye volt.
 
Az Enigma zene is. Meditációs "hangulatbahozó" helyeken sokszor hallani, pl. masszázs közben, kozmetikákban. Nekem nem mindig tetszik.
 

 

 

MR


Szólj hozzá!

Címkék: zene okosságok jó tudni


A bejegyzés trackback címe:

https://borrandi.blog.hu/api/trackback/id/tr861340852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása