HTML

Borrandi

A bor összehoz! Feltett szándékunk, hogy a bor álcája alatt segítünk társat, barátokat találni, emberi és üzleti kapcsolatokat építeni.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

2009.08.19. Borrandisták

Bowmore Enigma /Skócia - Islay/

Sziasztok!

A múltkori Laphroaig kóstolóm után kedvet kaptam az Islay sziget repertoárjának végigkóstolásához, de konkrét elképzelésem nem volt, hogy melyik isteni nedűt válasszam következő áldozatomul, ezért gondoltam rábízom magam a szakértőkre. El is baktattam kedvenc mini ital áruházamhoz, a Rumbach Sebestyén utca sarkán található Wine and Whisky Box-hoz, nekem ez a legszimpatikusabb whiskylelőhelyem, mind árai, mind a kiszolgálás minősége miatt. A pult mögött általában egy igen szemrevaló hölgyemény található, aki mind a röviditalok, mind a borok világában otthonosan mozog.

Feltártam előtte érdeklődésem tárgykörét, mire ő csípőből mutatott 3-at a kérdéses szigetről! Legszívesebben mindhármat vittem volna, de hát ahhoz a BKV Humán osztályán kéne dolgoznom, de sajnos ez nem áll fönt. Közös whisky boncolgatásunk a hölggyel, az 1 literes Bowmore Enigma hívogató palackja felé terelt, ami azon hasznos információn alapult, hogy az alap Bowmore-hoz képest az Enigmát Sherrys hordókban utó kezelik, mégpedig az Islay szigetre jellemző tömény orvosságos, tőzeges íz és illat kompozíció tompítása, gyengítése céljából. Meg lettem győzve!

 

Hazaérve az első lépés a doboz szemrevételezése volt. Igényes, kiforrott ízlésre utaló visszafogott, de az ember azért érzi, hogy valami komoly dolgot tart a kezében. Az üveg szép, a címke alatt ami a doboz feliratainak pontos mása, domborodó felírat látható mely a lepárló 1779-es alapítását méltatja. A parafa dugó eltávolítása után, azonnal érezni a tőzeg illatának átütő erejét. Pohárba kerülve az ital színe kissé megvilágosodik a palackban látható mély bronz színhez képest.
 
 
A kehelybe illatlova rögvest Islay szigetén találjuk magunkat, minden meg van ami kell: füstösség, édes sherryvel és a méz illatával. Belekóstolva megérint minket az említett  sherry, amit rögvest követ a robosztus füstösség némi friss lime kíséretében. Az utóízben tökéletes egyensúly füst, és a sós tenger illata varázsol el minket. A Bowmore Enigma egy igazi Islay Malt, ezt is kell várni tőle, némi tompítást kap a sherrys hordótól, de egyéni karakteréből nem veszít sőt komplexebbé teszi!
 
1liter
40% alc/vol.
12.700,- Ft/l
 
Tőlem maximális pontszámot kap mind külső, mind belső megjelenésére!
 
Sziasztok! P'tai

Szólj hozzá!

Címkék: skócia férfiaknak islay


A bejegyzés trackback címe:

https://borrandi.blog.hu/api/trackback/id/tr791324824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása