Akik ismernek, tudják rólam, hogy már tinédzser korom óta lelkesen tanulmányozom a spanyol kultúrát és számtalan alkalommal látogattam el a nevezett területre ottani barátaim létezését kihasználva. Egyúttal folyamatosan figyeltem, hogy mikor jelennek meg hazánkban is az úgynevezett Tapas bárok. Az ötlet amúgy kiváló, hiszen a magyaros konyhával ellentétben - ami zsíros is, tömény is és amit miután magáévá tesz az ember, mozdulni sem bír - eme csodálatos kultúra szüleménye is a „kevesebb több” ellentmondására épít. Vagyis: kisebb adagok, amiből 4-5 fajta szükségeltetik, hogy jóllakjunk! Ugye mindenkinek ismerős az a feeling, mikor egy baráti vacsora elfogyasztása alkalmával a szomszédunk tányérján figyelő szemrevaló ínyencségekkel szemezünk, a nexus típusától függően pedig potyafalatokért, kóstolókért esedezünk még akkor is, ha különben sajátunkkal teljesen elégedettek vagyunk, csak épp vágyunk arra, hogy megtapasztaljunk egy másik ízvilágot, zamatot. Miért ne juthatnánk több élvezethez egyazon vacsora alkalmával? Na, erre tökéletes megoldás a Tapas-ok világa. Mielőtt valaki a szóbeli azonosságból próbálna ügyes trükkel élcet faragni, a „tapas” NEM a magyar gyökerekre visszavezethető szó, melyet a spanyol nép orvul lenyúlt. Hehe.
Pata Negra
Tehát, a fent említett étteremben jártam már többször. Számomra kicsit olyan, mintha a lelkiállapotunk függvénye lenne az ambience. Mikor legutóbb voltam ott, elég rossz hangulatban, a hely kissé ridegnek tűnt, nem váltotta be a mediterrán életfilozófiához kapcsolható életérzést. Szintén kevésbé tudtam felmelegedni egy téli látogatás alkalmával. Most azonban az augusztus végi spleen hogy, hogy nem meghozta a várva-várt bizsergést. Talán azért is, mert teljesen spontán toppantunk be, könnyű estebédet remélve. A helyszínen dolgozók, mintha maguk is az adott tájegység lakói lennének. Zömmel sötét tónusú, déli beütésű népeknek látszottak. Kivételt képezett a skandináv felmenőkkel rendelkezhető felszolgáló hölgy, aki szőkített hajával megtörte a pirosas, bordós, barnás színekre építő designt.
Crema Catalana
Manchego
Z
Utolsó kommentek