Viki barátnőm mostanában azt a jó szokást vette fel, hogy rendre meghív otthonába egy-egy kulináris élménnyel kecsegtetve. Legutóbb az alábbi pazar „íz-orgazmusban” volt részem egy meleg, nyári nap, ebédidőben ...
Recept:
Hozzávalók:
- 1 db tölteni való cukkini
- 25 dkg füstölt tarja vagy sonka
- 25 dkg reszelt sajt
- 1 db kisebb hagyma
- 1 csésze rizs
- 1 doboz tejföl
- 2-3 db paradicsom
- só, bors
- fél deci chardonnay (olyan, ami látott némi hordót)
Előkészítés:
Cukkinit megmossuk, félbevágjuk és kibelezzük
Töltelék:
Rizst megpároljuk.
Hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a tarját, majd legvégül a felaprított paradicsomokkal összefőzzük.
Így kapott ragut összekeverjük a párolt rizzsel, a tejföllel és a reszelt sajt felével.
Elkészítés:
Egy tűzálló tálba a fent említett chardonnay borból kb. fél decit loccsantunk.
Megtöltjük a cukkinit, a maradék sajtot meg a tetejére szórjuk.
A sütőben alufólia alatt 180 fokon kb. fél órát pároljuk, majd fólia nélkül addig sütjük, míg aranybarna nem lesz a teteje.
Friss zöldsalátát adhatunk hozzá köretnek, de magában is megállja a helyét.
Borajánló: St. Andrea Kovászó Chardonnay 2006 Ez a 100%-os chardonnay nagytestű, telt bor. A 10 hónapos tölgyfás érlelés nyomott hagyott benne, de nekünk pont ezért jó választás. Fűszeres, krémes, ideális kísérője ételünknek. Ennél már csak a 2003-as évjárat a szebb. Ára 4000-5000 Ft között mozog.
Ha egy egyszerű nyári ebédhez nem szeretnénk ennyit költeni egy palack borra, menjünk be a Kaiser’s Szupermarketbe és emeljük le a polcról az ausztrál Hardy’s Bin Colombard Chardonnay-t kb 900 Ft-ért. Tökéletes választás lesz.
Z
Utolsó kommentek